top of page

Ny 30-årig whisky från Tomatin, 30 kommer till Sverige


I Sverige är whisky stort och vi gillar gammal whisky som ingen annan. 30 låter lite, men vi är inte många i de här sammanhangen. Frågar man skottarna själva tycker de ofta att 15 år är lagom för en whisky, medan vi verkligen uppskattar de djupa dofter och smaker som finns i de som är 25 år och äldre som till exempel i Tomatins nya 30-åring för 2950 kronor.

Kombinationen av de mjuka fruktiga dofterna med ett sting av honung och en dröjande smak av vit choklad är djupa som det anstår en whisky som mognat i tre decennier. Smaken är överraskande pigg för åldern med smaker av tropiska frukter, smörig och långvarig vanilj med en liten kryddighet. Sammantaget är Tomatins nya 30-åring en riktigt trevlig bekantskap som några få får göra i Sverige.

-Det är verkligen roligt att ha Tomatin hos oss. Den här 30-åringen är fantastiskt god och jag kan bara be om ursäkt för att de här 30 flaskorna inte på något vis kan räcka till alla som vill ha och gratulera dem som hinner i tid, säger Jens Henricson, brand manager hos Galatea Spirits.

Tomatin är ett gammalt stordestilleri, faktiskt det största en gång i tiden, och de har alltid avsatt en del av produktionen till att mogna extra länge på återanvända fat som tål lång lagring. Därför är det inte förvånande att de kontinuerligt förser marknaden med nya whisky som ofta är speciella. Den här laddningen har som alltid en husstil som man känner igen som Tomatins, men med en egen personlighet som just den här kombinationen av före detta bourbonfat och traditionella egenslagna fat har bidragit med. Tomatin är ett av få destillerier som fortfarande har en cooper, tunnbindare, som slår fat för hand. 30-åringen är heller inte kylfiltrerad, vilket garanterar att alla smaker är kvar.

Tomatin 30 YO finns på Systembolaget från och med 3 december via Galatea Spirits AB. Volym 70 cl, alkohol 46%, nr: 82711, pris 2950 kr.

80 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

DRINKRECEPT

Comments


bottom of page