top of page

Barrels and Drums Ginger Beer



Från den 1:a juni finns Barrels and Drums Ginger Beer i Sverige på Systembolaget. "Ölen" är egentligen inte en öl, utan en bubblande söt och frisk dryck med hetta och sting från ingefära, som druckits sedan 1700-talet. 

Nystar vi ordentligt i människans historia är det ingen slump att det är en brygd på just kryddan ingefära som blivit omåttligt populär. Människan har nämligen genom alla tider uppskattat ingefäran och flertalet referenser i historiska dokument påvisar att den varit en erkänd medicinalväxt i många kulturer. I Kina finns ingefäran omnämnd i läkeböcker från 3000 talet f. kr. och ett urgammalt kinesiskt talesätt lyder: "Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger".

Ingefärans ursprung är i Sydostasien och därifrån spreds den och odlades vitt och brett. I 1700-talets England upptäckte man att man kunde göra en brygd på ingefära, socker och vatten. Brygden lät man sedan jäsa och resultatet blev en bubblande söt och frisk dryck med ca 11 % alkoholstyrka - och ett härligt sting av ingefära. Ginger Beer var uppfunnen! 

Från England spred sig sedan Ginger Beer över Atlanten, till USA och Kanada, där den blev omåttligt populär under förbudstiden. I Kanada utvecklades även en snarlik dryck, Ginger Ale, som dock inte ska förväxlas med Ginger Beer. På 50-talet i USA var Ginger Beer en av ingredienserna i den nya succédrinken Moscow Mule.

Ginger Beer - "ölen" som inte är en öl

Att drycken heter "beer" leder idag till en viss förvirring. Namnet till trots så har en Ginger Beer ytterst få likheter smakmässigt med en klassisk öl och är närmare en cider i smakprofil. Anledningen till att den heter Ginger Beer var att den bryggdes på ett liknande sätt som man brygger öl, och därav blev det logiskt för engelsmännen på 1700-talet att även kalla denna dryck för en "beer". Smakmässigt så skiljer sig dock en Ginger Beer rätt rejält från en öl. En Ginger Beer är en söt och frisk, läskande kolsyrad dryck - med ett tydligt sting och hetta från ingefäran.

I Sverige har Ginger Beer fört en hyfsat anonym tillvaro tills ganska nyligen då intresset ökat rejält och nu kommer ett efterlängtat tillskott - den 1:a juni är det premiär för Barrels and Drums Ginger Beer på Systembolaget.

Produkt: Barrels and Drums Ginger Beer  Säljstart: 1 juni 2018 Alkoholstyrka: 4,5% Pris: 18.90 kr, 33 cl



Dela


105 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page