top of page

Engelska Gusbournes mousserande lanseras på SystembolagetFrån och med maj finns två mousserande viner från Gusbourne tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment. Gusbourne är en prisbelönt producent av mousserande viner i England, ett segment som är på frammarsch runt om i världen. De två viner som lanseras är Gusbourne Blanc de Blanc och Gusbourne Brut Reserve, båda av årgång 2013.

Gusbournes egendom i Appledore, Kent, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1410. På den tiden ägdes marken av familjen de Goosbourne, vars namn och vapensköld går igen i flaskornas design. 2004 tog den australiensiske vinentusiasten Andrew Weeber över egendomen med en tydlig vision – att tillverka mousserande viner i världsklass. För att uppnå detta har man uteslutande satsat på egna vingårdar och årgångsviner. Gusbournes filosofi bygger på att vinmakeriet måste få ta tid och att man måste respektera den unika engelska jordmånen och det klimat som finns i Kent. Detta för att producera mousserande viner som gör sitt ursprung största möjliga rättvisa.

Då man valt att satsa på kvalitet framför kvantitet så tillverkar man i dag tre mousserande viner, varav en är en rosé. Två av dessa tre viner finns nu tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment; Gusbourne Blanc de Blancs 2013 och Gusbourne Brut Reserve 2013.

Gusbourne Blanc de Blancs 2013

Druvorna till detta vin skördas manuellt och pressas i hela klasar. Endast en liten del får jäsa på ekfat. Vinet får lagra i minst 28 månader på sin jästfällning och minst tre månader på flaska. Gusbourne Blanc de Blancs bjuder på en frisk doft av gröna äpplen, citrus och vit persika. Smaken är torr och frisk med inslag gröna, citrus, vit persika, mineral och rostat bröd. Moussen är mjuk och krämig.

Artnr: 78208

Pris: 469 kr

Druva: Chardonnay

Övrigt: Vinstockarna växer i leriga sandjordar i söderläge i Appledore i Kent. Dosage är 9g/l.

Gusbourne Brut Reserve 2013

Druvorna till detta vin skördades för hand i oktober och pressades skonsamt i hela klasar. En liten del av vinet år jäsa på ekfat. Vinet har lagrats i minst 28 månader på sin jästfällning. Doft och smak har inslag av mogna äpplen, päron, körsbär, citrus, persika nötter och brioche. Smaken är torr, frisk och fruktig med brödiga inslag.

Artnr: 78298

Pris: 399 kr

Druvor: 55% Pinot Noir, 27% Pinot Meunier, 18% Chardonnay

Övrigt: Vinstockarna växer i kalkrika lerjordar. Dosage 9 g/l Dela


521 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page