top of page

Svenskarnas vinfavorit - ValpolicellaLänge har svenskarna vurmat för den röda drycken från det populära vindistriktet Valpolicella. Området som ligger i Veneto, nordöstra Italien, är hem till både Amarone och Ripasso. Två mycket kraftfulla och omtyckta vinsorter. Men vad skiljer dem egentligen åt? The Wine Company förklarar skillnaderna i tillverkningen och tipsar samtidigt om två favoriter.

Appassimento är den vanligaste metoden bland tillverkarna i vindistriktet Valpolicella. Här härstammar vinerna Amarone och Ripasso som båda skapas på den speciella metoden. Två vinsorter som ligger svenskarna extra varmt om hjärtat. Själva Appassimento-metoden går ut på att låta druvorna torka efter de skördats men innan de pressas. Efter skörd väljs de bästa druvorna ut och torkas på särskilda träställningar eller halmmattor i väl ventilerade hallar under fyra till sex månader. Detta för att få en så koncentrerad smak från druvorna som möjligt. Men vad är egentligen den exakta skillnaden mellan de två vinerna?

Amarone är den lyxigaste av de två vinsorterna. Vinet görs på druvorna Corvina Veronese och Rondinella och har längst jäsningstid. Efter Appassimento-metoden pressas druvorna och därefter får vinet jäsa. Sedan lagras det i minst tre år på ekfat. Typiska egenskaper för vinet är intensitet, arom och djup.

Ripasso å andra sidan är den lite mer lättdruckna varianten av de två. Vinet består av färsk druvmust av klassiska valpolicella druvsorter likt amarone, men med tillägg av t.ex. Molinara, Corvinone och Croatina, som tillverkarna låter jäsa i två omgångar. Den första jäsningen sker på vanligt vis medan den andra görs med skalrester från Amarone-tillverkningen. Ripasso lagras därefter i 24 månader innan det är färdigt. Även denna vinsort är kraftfull men något mildare än Amarone.

– Viner från Valpolicella är mycket omtyckta bland svenskarna och framförallt till hösten då de passar utmärkt till mustiga grytor. Vinodlarna i det kända distriktet är passionerade och entusiastiska vinälskare, vilket lyser igenom i vinerna från området. Just vinhuset Sartori som ligger oss varmt om hjärtat var från början pionjärer i kvalitetsfrågor och vi rekommenderar dem starkt, säger Linda Sorby, Marketing Manager på The Wine Company.

Två favoriter från Valpolicella:

Sartori Valpolicella Ripasso Anniversario – 2015Valpolicella DOC Superiore Fruktig som en typisk Valpolicella, uttrycksfull som en intensiv Ripasso och frisk som vinerna från Sartori alltid är. Med Anniversario hyllar vinhuset 50 år av Valpolicella och 120 år av Sartori på ett utmärkt sätt! En doft av körsbär kompletteras med mycket fin kryddighet och en frisk och fruktig smak med lätta russintoner från pressrester av Amarone. Passar till: Risotto med höstsvamp eller en klassisk pasta bolognese toppad med parmesan. Pris: 139 kr Artikel-nr.: 589488

Sartori Amarone - 2014, Amarone della Valpolicella DOCG Amarone är det yppigaste av norra Italiens torra röda viner. Det framställs i området Valpolicella vid Verona, har en stor aromatisk täthet och mycket koncentrerad kraft. Amarone från Sartori hänför med sin doft av marmelad, te och blommor. Smaken är rik med en viskös, sammetslen textur. Passar till: Stekt alternativt ugnsbakat nöt eller viltkött och till hårda smakrika ostar. Pris: 279kr Artikel-nr.: 368607


Dela


41 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page